Wie

Wie? Jij! Klik op blog mee en registreer je bij ‘aanmelden’. Je krijgt dan een digitaal lapje grond waarop je volop mag bloggen. Deel je tuinexploten, laat ons meeleven met je eerste stapjes en stekjes, vraag om raad en daad en gids ons door je tuin of de potten op je vensterbank. Om je alvast inspiratie te geven plaatst onze vaste kern dagelijks op de homepagina nieuwe blogposts over moestuinen.

Op de homepage vind je alle berichten die binnenkomen: van liefhebbers én kenners.

De specialistenblog vind je onder het lamp-icoontje, de blog van iedereen die bezig is met moestuinen, onder het hart-icoontje. Moestuinblog is dus eigenlijk 2 in 1!

De ‘experts’ hebben elk hun eigen specialiteit: ze wieden in hun kennis en serveren je de seizoensoogst op een bedje van verhalen, gekruid met anekdotes en weetjes. Hieronder leer je ze al een beetje kennen. Reageer gerust op hun schrijfsels!

Low Impactman koos na een druk leven met veel werken en consumeren voor een nieuwe uitdaging. Vanaf 1 mei 2009 leeft hij met een zo klein mogelijke impact op het milieu. Samen met zijn kinderen Adam en Marieke gaat hij op zoek naar een levensstijl die goed is voor het milieu en waar ze zelf ook vrolijk van worden. Op zijn site kan je zien hoe de impact op het milieu op verschillende vlakken ingeperkt kan worden. Hier blogt hij tweewekelijks over hoe je je voetafdruk kunt verkleinen door de tuin centraal te stellen.

Katharina Van Cauteren is kunsthistorica en kijkt met nauwverholen afgunst naar de glimmende appels, monumentale artisjokken en indrukwekkende wortels op schilderijen uit de zestiende en zeventiende eeuw. Zelf raakt ze voorlopig niet verder dan het kweken van dappere aardbeien en een heuse krop sla in de bloempotten op haar terras – maar was de aardbei voor zestiende-eeuwers geen symbool van het paradijs?! Over de zestiende-eeuwse betekenis van sla moet Katharina nog even nadenken. Van zodra ze daaruit is, lees je hierover ongetwijfeld alles op haar tweewekelijkse blog.

Madame Zsazsa heeft het zeldzame talent om de fijne dingen in het leven nog leuker te maken: recepten, cadeautjes, kleren, draagdoeken, tassen… haar blog barst van creatieve ideeën die goesting geven erin te vliegen. Gek genoeg blijken haar projecten ook haalbaar voor wie geen zes jaar naailes, een opleiding grafische techniek of een training chefkok volgde –niet in het minst dankzij de duidelijke handleidingen-voor-dummies en haar voorafgaande trail & error-experimenten. Hier deelt ze haar ingevingen om moestuinieren nog meer kleur te geven: lezen, enthousiast knikken en doén dus.

Annelies Van Wittenberghe is culinair historica, en beschrijft in een tweewekelijks vervolgverhaal de geschiedenis van de moestuin, van bierdrinkende mannen die aan de wieg van de beschaving staan tot de prinsessenboontjes van opa tijdens de tweede wereldoorlog. Naast ijverig verder te zitten tikken aan deze blog geeft zij lezingen en workshops over koken en eten in het verleden. Zij is gespecialiseerd in Romeins koken, culinaire geschiedenis van de nieuwe tijd en de geschiedenis van chocolade. Meer informatie vind je op haar website.

Ann Van Roy was als jong kind was al geboeid door kruiden en wilde planten… Toen ze  als student met een krap budget kookte, kwamen er al snel wilde groenten op het menu, en die bleken bij medestudenten wonderwel in de smaak te vallen.  In haar eigen tuin is plaats – heel veel plaats – voor al die inheemse smaakgevers.  In de loop van het komende half jaar laat ze hier mee in haar tuin en potten kijken.  En dan merk je dat planten die eerst een lastig onkruid leken, eigenlijk bijzonder lekker blijken!

Harry Van Royen is historicus (UGent) en is vanuit een industrieel-archeologische achtergrond o.a. geboeid door het bedrijfsaspect bij cisterciënzersmonikken. Daarnaast is hij eindredacteur van het Jaarboek voor Ecologische Geschiedenis. In deze blog wordt het monastiek smaakpalet kritisch belicht. Mee met de monniken aan tafel, en in de tuin dus.

Yo De Beule is gepassioneerd tuinier, schrijfster en amateurkok. In haar kleinschalige en ecologische kwekerij in het Pajottenland trekt ze de kaart van de smaak. Eetbaar & mooi, inheems & lekker, bio & divers: het komt allemaal aan bod in haar blogberichten. Tuinieren met en koken voor kinderen en jongeren zijn onderwerpen waar ze als mama van vier kinderen niet omheen kan.

Lieven David begint aan zijn 35e tuinseizoen: hij permacultuurt zoveel mogelijk lekkers, en wisselt heel graag uit. zijn eigen website vertelt je nog veel meer over hem en zijn eettuinpassie. Echt lekker is voor hem synoniem met echt bio en helemaal zelfgekweekt. Koken, zingen, yoga en taal zijn nog enkele van zijn andere passies.

Eddy Geers groeide op tijdens de ‘Flowerpower’-periode: dat kan toch tellen als basis voor een leven in harmonie met de natuur.
Als je al die jaren met open ogen hebt doorlopen, leer je hoe het wel én hoe het niet moet. Elke dag dus bijleren én die ervaringen delen met anderen: megacool zouden ze het tegenwoordig noemen. Laat je echter niets wijsmaken: Tuinieren kent zijn ups and downs en het blijft vallen en opstaan. Hier kijkt Eddy samen met de anderen gelukkig altijd over je schouder mee.

EVAvzw  informeert op een positieve en verleidelijke manier over alles wat met vegetarische voeding te maken heeft. Dat doet de vzw via infostands, lezingen, kookworkshops, de site, het driemaandelijks magazine en de campagne Donderdag Veggiedag,een aanzet om ten minste één dag per week lekker vegetarisch te eten, met veel groenten en fruit. Goed voor je eigen gezondheid, maar ook voor het milieu. Als alle Vlamingen meedoen aan Donderdag Veggiedag heeft dat hetzelfde effect als een jaar lang 500.000 minder auto’s op de weg.

Flora is tuinvrouw op deze blog (moderator) en struint rond over het internet, op zoek naar leuke websites over moestuinen, bijzondere recepten met seizoensgroenten en fijne weetjes. Ze is diep bedroefd door de grote sterfte van gewone potplanten in haar huis, maar schept goede moed uit het feit dat ze haar keukenkruiden wél in leven kan houden. Deze lente begint ze voorzichtig met moestuinen op haar vensterbank. Bij gebrek aan groene vingers houdt ze de hare dus gekruist.

Fauna is de tuinman van de moestuinblog (moderator). Hij is een echte foodie met een warm hart voor streekproducten, seizoensgebonden koken en verse groenten. Verder dan het kweken van kruiden is Fauna jammer genoeg nog niet gekomen. Plaats- en kennisgebrek spelen hem parten. Het bemesten van de moestuinblog zal gelukkig de nodige soelaas bieden.